Searching...
26 Aralık 2016 Pazartesi

Blogunuz İçin Oluşturabileceğiniz 14 Sayfa

Bloglarımızda “post” dediğimiz blog yazıları yani yayınların dışında özenle hazırlamamız gereken bazı önemli sabit sayfalar da var. Bu yazıda blogunuz için hangi sabit sayfaları, nasıl oluşturmanız gerektiğinden bahsetmek istiyorum.

Eğer daha önce Blogger’da sayfa oluşturmadıysanız ve nasıl oluşturacağınızı bilmiyorsanız eski Blogger paneline göre resimli olarak anlattığım fakat yeni panelde de çok benzer olan şu yazımı incelemenizi öneririm.

blog sayfaları


1. Hakkımda Sayfası

Çoğu blogda bulunduğunu tahmin ettiğim, blogunuz ve sizin hakkınızda bilgilerin yer aldığı en önemli sayfalardan biridir. Ziyaretçiler sıklıkla ziyaret ettiği “hakkımda sayfası” blog yazarı ve blog hakkında detaylı bilgi içermelidir. Kişi hakkımda sayfanızı ziyaret ettiğinde blogunuzun ne ile ilgili olduğu ve yazarın kim olduğu gibi sorulara net cevaplar bulabilmelidir.

Fikir almak için Blog Hocam’ın hakkımda sayfasını inceleyebilir, hakkımda sayfasını yazarken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili yazımı okuyabilirsiniz.

2. İletişim Sayfası

İnsanların size ulaşması için tüm iletişim seçeneklerini bu sayfaya yazabilirsiniz. İletişim sayfasındaki en önemli şey bir iletişim formu olmasıdır. Ancak direkt e-mail göndermek isteyenler için e-mail adresinizi de açık bir şekilde yazabilir, sosyal medyadan ulaşmak isteyenler için sosyal medya hesaplarınızı ekleyebilir, profesyonel bir hizmet veriyorsanız telefon numarası ve adres bilgilerinizi girebilirsiniz.

Blog Hocam’ın iletişim sayfasında sadece bir iletişim formu yer aldığı için örnek olarak gösteremeyeceğim; hatta yeri gelmişken kendime bir eleştiri ile birlikte bu sayfayı güncellemem gerektiğinin notunu alayım :)

İletişim formu konusuna gelince en iyi seçenek Blogger’ın kendi iletişim formunu kullanmak. Blogger’ın kendi iletişim formunu iletişim sayfasına nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız şu yazıyı okuyabilirsiniz.

3. Gizlilik Sayfası

Özellikle AdSense yayıncıları veya AdSense başvurusu yapmayı düşünenler için önem arz eden bir sayfadır. Bu sayfada kısaca çerezlerin ve e-mail adreslerinin nasıl toplandığı, nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgiler yer almalıdır.

Gizlilik sayfanızı oluştururken Blog Hocam’ın gizlilik sayfasını ve bu sayfayı oluştururken referans aldığım AdSense’in gizlilik politikalarını inceleyebilirsiniz.

4. Yasal Uyarılar

Blog yazarı olarak bazı yasal haklarımız olduğu kadar yasal yükümlülüklerimiz de var. Örneğin kendi oluşturduğumuz içerikler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunuyor. Diğer taraftan blogumuz nedeniyle birilerinin bilgisayarına gelebilecek zarardan da biz sorumluyuz.

İşte yasal uyarılar sayfasını bu tür uyarıları yapmanız için oluşturmanızı öneriyorum. Bu sayfada içeriklerinizin çalınmasına karşı yukarıda bahsettiğim kanundan bahsedebilirsiniz, yorumların yorumu yazan kişiyi bağladığını ve yazarın sorumluluğu olmadığını belirtebilirsiniz, dışarıya verilen bağlantılarda sorumluluğun o sitelerde olduğunu belirtebilirsiniz.

Ben bu sayfayı Kullanım Şartları adıyla oluşturmuştum ve sanırım bu da güncellemem gereken sayfalardan biri.

5. Başlangıç Sayfası

Blog Hocam’da yer almayan bu sayfa blogunuzu ilk kez ziyaret eden kullanıcılar için oluşturabilir.

İnsanlar binlerce yazısı olan bir blogu ziyaret ettiğinizde ne kadar isteseler de tüm yazıları okumaları pek mümkün değildir. Peki bir blogger olarak mutlaka okumalarını istediğiniz eski yazılarınız varsa ne yapacaksınız?

Bir başlangıç sayfası oluşturarak blogunuzu ilk kez ziyaret eden kullanıcılara mutlaka okumalarını istediğiniz yazılarınıza linkler (hatta bunu banner link olarak yapmak daha iyi) vererek önemli içerikleri kaçırmamalarını sağlayabilirsiniz.

6. Kaynaklar Sayfası

Konusu ne olursa olsun blog yazarken faydalandığınız kaynakları, araçları, siteleri, ürünleri vs. bu sayfaya yazabilirsiniz.

Affiliate marketing ile uğraşanlar bu sayfaya affiliate ürünlerini de koyabilirler ama kaynaklar sayfasının amacı insanlara fayda sağlamaktır.

Bu sayfa aynı zamanda favori sitelerinizin yer aldığı linkler sayfası olarak da kullanılabilir.

7. Reklam/Sponsorluk Sayfası

Blogunuzdan para kazanmak için AdSense veya benzeri bir programa ihtiyacınız olmadığını biliyorsunuz sanırım. Tanıtım yazıları yayınlayarak, banner reklamlar yerleştirerek, backlinkler ekleyerek de para kazanabilirsiniz.

İşte tüm bu seçenekleri ve her bir seçenek için fiyat, yerleşim yeri, yerleşim süresi gibi bilgileri reklam/sponsorluk sayfasında verebilirsiniz.

Reklam/sponsorluk sayfasını oluştururken nelere dikkat edileceği ile ilgili yazımı okuyarak ve Blog Hocam’ın reklam sayfasını inceleyerek fikir alabilirsiniz.

8. Ne Dediler Sayfası

Blogunuz veya şahsınız hakkında internette bir şeyler mi yazılıyor? Bunları ne dediler sayfasında bir araya getirebilirsiniz.

Blog Hocam’da da yer alan ne dediler sayfası aslında çok gerekli bir sayfa değil. Ben bu sayfayı iki nedenle oluşturdum. Birincisi bana karşı ön yargılı olanların ön yargılarını kırmak. İkincisi ise benden bahseden sitelere link vererek destek olmak.

9. Hizmetler Sayfası

Blogunuz aracılığı ile bazı hizmetler veriyor olabilirsiniz ve bu hizmetleri ziyaretçilere sunmak için sabit bir sayfa oluşturmak mutlaka gereklidir.

Blog tasarımı yapıyor olabilirsiniz, çeviri yapıyor olabilirsiniz, belli bir konuda eğitim veriyor olabilirsiniz. Ne şekilde olursa olsun ücret karşılığı verdiğiniz bir hizmetiniz varsa bu sayfaya hizmetlerinizi, şartları ve detayları yazabilirsiniz.

10. Konuk Yazarlık Sayfası

Konuk yazarlık yani misafir blogculuk ile ilgili bugüne kadar yeterince konuştuğumuz için ne olduğundan bir kez daha bahsetmeyeceğim.

Eğer blogunuzu yeterince güncel tutamıyorsanız, yeni blogger arkadaşlar edinmek istiyorsanız bir konuk yazarlık sayfası oluşturabilir ve blogunuza misafir olmak isteyenlerin nasıl içerikler göndermeleri gerektiğini ve nereye göndermeleri gerektiğini yazabilirsiniz.

Blog Hocam’ın misafir blogculuk sayfasında da görebileceğiniz gibi bilmeyenler için konuk yazarlık sistemini anlatmak herkes için iyi olacaktır.

11. Destek Ol Sayfası

İnsanlara çok faydalı bir blogunuz mu var? Çok sadık bir okuyucu kitleniz mi var? Ziyaretçilerinizle çok iyi bir iletişim halinde misiniz? O halde destek ol sayfası oluşturmak güzel olabilir.

Okurlarınız size çeşitli şekillerde destek olabilirler. Örneğin bir web siteleri varsa bannerınızı veya linkinizi ekleyebilirler, sosyal medya kullanıyorlarsa blogunuzu oralarda paylaşabilirler, eğer gönülleri kadar cepleri de biraz zenginse size küçük miktarlarda bağış yapabilirler, veya size sponsor olabilirler.

Blog Hocam’ın da uzun zamandır güncellemeyi ihmal ettiğim bir destek ol sayfası var. Siz de benzer bir sayfa oluşturarak insanların size nasıl destek olabileceğini yazabilir, blogunuzun gelişimini hızlandırabilirsiniz.

12. Takip Et Sayfası

Yeni bir yazı yayınladığınızda insanların bu yazıdan haberdar olması için pek çok takip seçeneği mevcut. Takip et sayfası oluşturarak bunları tek bir yerde toplayabilirsiniz. Böylece blogunuzu takip etmek isteyen kişi içlerinden kendine en uygu olanı tercih eder.

Bu sayfaya eklemeniz gereken takip seçenekleri arasında sosyal medya hesaplarınız, e-posta aboneliği, Google Friend Connect ve RSS mutlaka olmalıdır.

Çok yakında Blog Hocam’ın takip et sayfasını güncellerken detaylı bir bilgi ve bazı kodlar da blogda paylaşacağım.

13. Sıkça Sorulan Sorular Sayfası

Eğer Google’da aranan, popüler bir blogunuz varsa size çok sık sorulan soruların cevaplarını ve Google’da blogunuzla ilgili yapılan aramaların cevaplarını böyle bir sayfada toplamanızı öneririm.

Örneğin bana en çok Blog Hocam’ın ne kadara mal olduğu, temayı nereden aldığım, blogu satmayı düşünüp düşünmediğim, aylık ziyaretçi sayılarım ve aylık gelirim soruluyordu. Bunların bir kısmını S.S.S. adında bir sayfada yanıtladım. Siz de benzer bir sayfa oluşturabilirsiniz.

14. Kullanım Kılavuzu Sayfası

Bilmem farkında mısınız ama blog nedir bilmeyen insanlar bile Google aramaları sayesinde blogunuza ulaşabiliyor. Bu kişiler için bir blog kullanım kılavuzu hazırlamak iyi, olmaz mı?

Kullanım kılavuzu isminde bir sayfa oluşturup nasıl yorum yazılacağı, eski yazılara kolayca nasıl ulaşabileceği, blogu nasıl takip edeceği, arama nasıl yapacağı gibi bilgiler vermek bence çok iyi fikir. Yapılacaklar listeme bunu da ekledim :)

Son Sözler

Bir blogda olabilecek sayfalar ve bu sayfaların içerikleri ile ilgili fikir vermeye çalıştım. Blogunuzun ihtiyacına göre bu sayfalardan dilediğinizi oluşturabilirsiniz. Başka sayfa önerileriniz varsa da yorum bölümünden paylaşırsanız sevinirim.

İyi bloglar!!!

0 yorum:

Yorum Gönder

yorumunuzu buraya yazabilirsiniz

 
Back to top!